Discovery Health ”How can nicotine be good for me?”

Discovery Health ”How can nicotine be good for me?”.

Visste inte detta, men väl värt att läsa.

Här ”min” översättning från engelska till svenska. Tack för tipset om denna artikel.

hälsoriskerna med rökning och tobak är väl kända. Rökning är den främsta förebyggbara dödsorsaken i USA och en stor bidragsgivare till många typer av cancer, hjärtsjukdomar och andra allvarliga eller potentiellt livshotande tillstånd. Cigaretter är också dyrt, beroendeframkallande och de lämnar en dålig lukt. Dock har medicinska forskare börjat visa intresse för en av komponenterna i cigaretter – nikotin. Och de är intresserade av denna potenta, kraftfullt beroendeframkallande ämne för sina hälsofördelar .

Under det senaste decenniet har ny forskning lärt oss mer om hur nikotin påverkar hjärnan och kroppen . En del av det är goda nyheter – till exempel en lägre förekomst av Alzheimers sjukdom hos rökare . Forskning har pekat på en förening som kallas acetylkolin som orsak. Nikotin liknar  strukturellt acetylkolin, en naturligt förekommande förening som fungerar som en neurotransmittor. Nikotin binder nervreceptorer och gör oftare nervceller . I en studie fick en grupp av patienter med Alzheimers sjukdom nikotinplåster, medan en annan fick placebo . De med nikotinplåster behöll sina kognitiva förmågor längre och ibland återhämtade de den förlorade kognitiva funktionen. En uppföljande studie visade att nikotin också kan öka kognitiva förmågor hos äldre människor som inte lider av Alzheimers, men som upplever den typiska mentala nedgången i samband med ålderdom.

Omvandlingen med nikotin hände när nikotinplåster infördes. Avsedda att hjälpa rökare att sluta. Nikotinplåster öppnade då upp ett helt nytt sätt att studera drogen . Plötsligt hade forskarna ett pålitligt leveranssystem – en utav många cancerframkallande ämnen som finns i cigaretter – som skulle kunna standardiseras i olika studier . 1982´s studie visade att patienter med ulcerös kolit hade färre skov när man tar nikotin . Det visade sig emellertid att nikotin ger och det blir en långsiktig behandling.

År 2000 visade en studie utförd vid Stanford överraskande resultat om nikotinets effekter på blodkärlen. Tvärtemot vad många anser, visade studien att nikotin faktiskt ökar tillväxten av nya blodkärl. Upptäckten kan leda till nya behandlingar för diabetes. Många människor med svår diabetes har erfarenhet av dålig cirkulation, vilket kan leda till kallbrand och slutligen amputation.

Forskare från Scripps Research Institute publicerade en studie 2002 som visade ett samband mellan nornikotin – en kemikalie som finns i tobak och även skapas när kroppen bryter ned nikotin – och en minskning av Alzheimers-symtom . Dock är nornikotin giftigt , vilket pekar på behovet av ett giftfritt substitut .

År 2006 fann Duke forskarna att personer med depression som behandlades med nikotinplåster rapporterade en minskning av sina depressiva känslor. Dock visade forskningen också en direkt koppling mellan nikotin och en ökning i frisättningen av dopamin och serotonin, två viktiga signalsubstanser . En brist på dopamin eller serotonin är en vanlig orsak till depression.

 

Dessa studier pekar på potentiellt positiva aspekterna av nikotin, men vad kan vi göra med denna information? Visst folk ska inte börja röka för deras hälsa. Men är man rökare så sluta och börja vejpa!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s