Nicotine lethal dose in humans: a common argument by regulatory authorities, based on poor science

Nicotine lethal dose in humans: a common argument by regulatory authorities, based on poor science.

Min översättning till svenska 🙂

Dödlig dos av nikotin i en människa : Ett vanligt argument från tillsynsmyndigheter, baserat på dålig vetenskap

Av Dr Farsalinos

Jag är säker på att alla har hört det ” magiska numret ” : 60 mg nikotin är den dödliga dosen för vuxna . Det är en mycket låg nivå, vilket skulle kategorisera nikotin som en av de mest giftiga ämnen som finns . Det är ett mycket vanligt och starkt argument för tillsynsmyndigheterna och av flera antirök aktivister som stöder mycket strikt reglering på e-cigaretter och kritiserar de höga nivåerna av nikotin som finns främst i påfyllningsbara flytande flaskor. Särskilt problemen om ett barn får i sig det, eftersom den dödliga dosen förväntas vara mycket lägre på denna åldersgrupp.

Jag har alltid undrat hur den dödliga dosen definierades , eftersom alla nämner att den dödliga dosen bara är teoretisk och har aldrig varit riktigt testad . Hos djur är den dödliga dosen från 3 mg/kg i möss till 50 mg/kg hos råttor , medan en 60 mg dos innebär en 0.8 mg/kg hos människor . En kort sökning av litteraturen visade några rapporter om cigarettintag hos barn som har en godartad prognos CDC 1997 Kubo 2008) , vilket gör det svårt att förstå hur en 60 mg dödlig dos är realistisk och korrekt.

Igår publicerades dock en mycket viktig artikel i Archives of Toxicology . Professor Bernd Mayer från University of Gratz har utfört en omfattande genomgång av tillgänglig litteratur i ett försök att identifiera vad den dödliga dosen av nikotin är för en människa . Han har funnit flera olika referenser där de nämner att den akuta dödliga dosen hos människan har uppskattats till 50 – 60 mg . Det finns dock inga bevis för dessa siffror. Han var tvungen att gå tillbaka till mitten av 1900-talet för att finna att den dödliga dosen kom ifrån egna experiment av österrikiska farmakologer, som beskriver riktigt märkliga och orealistiska symtom efter intag av bara 1 – 4 mg nikotin. Rapporter baserade på tvivelaktiga experiment och resultat för 150 år sedan reproduceras fortfarande idag …

Mer intressant var prof Mayer rapporterar att den dödliga nivån av nikotin mätt i en obduktionrapport var 2 mg/ml av blod, vilket motsvarar 4 mg/ml i plasma. Sådana nivåer skulle motsvara intag av 500 – 1 000 mg av nikotin. Det är 10 – 20 gånger högre än de nivåer som är ”accepterade” idag.

Det råder ingen tvekan om att nikotin är giftigt och kan vara dödligt. Men de nivåer som för närvarande nämns i litteraturen verkar vara extremt låga och orealistiska . Nikotinlösningar bör alltid hanteras med försiktighet, men det finns ingen anledning att producera överdriven rädsla eller acceptera dålig vetenskap i syfte att terrorisera allmänheten.

Det är värt att läsa hela recensionen av Prof Mayer . Den finns online med fri tillgång för alla.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s